Гео информация

Доминиканска република
 Оферти в Доминиканска република
Обща информация
Официален език: испански
Парична единица: песо
Столица: Санто Доминго
Територия: 48 442 км2
Население: 8 950 034

Полезна информация
Република заема две трети от остров Хаити, който по-рано се е наричал Еспаньола. Най-близките съседни страни са: Куба на северозапад, Ямайка на запад и Пуерто Рико на изток. На север е Атлантическия океан, на изток – пролива Мона, на юг – Карибско море.

В Доминиканската република има прекрасно развита туристическа инфраструктура – това е най-наситеното с хотели място на Карибите. Обслужването е на достатъчно високо ниво, повечето хотели имат собствени плажове и малки паркове. Хотелите работят най-вече на системата all inclusive, в която влиза огромен брой услуги, и се състоят от отделни дву- или триетажни постройки, разположени под палмите. За семейства с деца се препоръчва хотел Fiesta Beach Resort & Spa с четири звезди, в Пунта Кана. Тук има миниклуб, детски басейн, детска площадка и мини-дискотека. Едно от безспорните предимства на хотела е отличната му инфраструктура – спа-център, големи зелени площи, много спортни съоръжения. За младежите най-удобно ще бъде в петзвездния хотел Barcelo Bavaro Palace в Пунта Кана. Тук всички условия на луксозния плажен курорт се съчетават с атмосферата на вечен купон. От всички курорти в Доминиканската република за най-уреден се смята Пунта Кана – с прекрасните си хотели, широки пясъчни плажове, всички условия за уиндсърфинг и ветроходство. Любопитен е факта, че курортът е защитен със закон от всякакво строителство, което би могло да навреди дори и минимално на природната му красота. Името на курорта, Пунта Кана, идва от името на вида палми, които са най-разпространени по тези места. Клоните им закриват покривите на много сгради, включително и тези на международното летище Пунта Кана. На-известният и луксозен курорт на Пунта Кана е Плая Баваро, който е разположен на 25 км от международното летище Пунта Кана. Перленобелите плажове Баваро с техните гори от кокосови палми с право се смятат за най-хубавите в Доминиканската република и за едни от най-хубавите в света.

Такси:
не е трудно да се намери. Като правило, стоянки на таксита се намират на входа на всеки хотелски комплекс клиентите могат да си поръчат такси от на рецепцията на хотела. Тариф е малко необичайна: 1 минута – 1 долар. При това таксиметър в автомобилите няма.

Телефонни връзки:
Практически е невъзможно да се снабдите с местна SIM-карта, тъй за покупката й като се изискват много документи. Най – добре е да се ползват мобилни телефони с международен роуминг.

Флора и фауна:
В Доминиканската Република ще намерите фантастични пейзажи на всевъзможни съчетания от син и зелен цвят. Тук съществуват повече от 8000 вида растения, като 1800 от тях се срещат само в тази част на света. На вашите услуги са и най – хубавите плажове в Карибския басейн: обширни, с тихи лагуни, покрити с мраморнобял пясък. Дельфините, костенурките и тропическите рыби са атркция както за опитните любители на подводното плаване, така и за начинаещите. На повечето плажове, които са оградени от океана посредством коралови рифове, няма опасни морски обитатели. Но къпането в открито море е опасно поради бурните крайбрежни теченияи и подводните скали.

Бакшиши:
Обикновено към сметките се добавят около 8% и 10% бакшиш от стойността им. Ако сте особено доволни от обслужването и искате да поощрите персонала, бихте могли към това да добавите и собствен бакшиш.

Парична единица:
доминиканско песо. Един щатски долар е приблизително равен на 35 доминикански песо. Чужда валута може да се обменя в хотелите или в търговските банки. Масово се използват кредитни карти.

При излитане от страната
трябва да се платят 20 $. Информация за издаване на туристическа виза може да намерите в програмите за почивка в Доминикана.

Митнически режим:
Разрешени за безмитен внос / износ са 1 л спиртни напитки ( със съдържание на алкохол до 22% ), 2 л слабоалкохолни напитки, 500 г кафе, 200 пури и сувенири на стойност до 100 $. Категорично се забранява да се внася или изнася националната валута песо, както и износ без специално разрешение на предмети, представляващи историческа и художествена ценност. Няма ограничения за внос / износ на чужда валута.

Название на страната:
Доминиканска република

Официален език:
испански. Разговорни езици в сферата на туризма: английски, френски, немски, италиански

Национална кухня:
Традиционната креолска кухня е съчетание от европейски, африкански и карибски традиции с използване на местни продукти. Типичните доминикански ястия са Ла Бандера (ориз, месо, боб, зеленчуци и пържени зелени банани), Сан Кочо (приготвя се в бульон с различни меса и зеленчуци), риба с кокосов орех, Мангу (пюре от горски банани, сервира се за закуска), Пиньонате (десерт от мляко и кокос).

Комуникации:
Доминиканската република има най-добрата комуникационна система на Антилските острови и дори в Америка. Всички комуникации с чужбина се осъществяват на отлично ниво.

Пощи:
Пощите работят бавно (доставянето на пощенска картичка отнема около 3 седмици). Препоръчва се за спешна поща да се използват куриерските служби като DHL или FedEx.

Електромрежа:
Електроенергия: 110 В, 60 Хц, щепсели с плоски изводи (американската система). Препоръчва се да се снабдите с адаптер и да проверите дали внасяните от вас електроприбори работят при такова напрежение.

Водоснабдяване:
Настойчиво се препоръчва за пиене да се използва бутилирана минерална или изворна вода, която може да се купи в супермаркетите или в местните бакалии (колмадос).

Транспортът:
в Доминиканската република Коли под наем – за лица над 25 години с щофьорска книжка и международна кредитна карта; Автобуси с климатик за междуградски пътувания; Такси в градовете; Колективно такси по определени маршрути – “карро публико”. Много е евтино; Има също така “мото-кончо” (такси-мотор) и “гуагуас” (градски транспорт).

Шопинг:
Кехлибар и ларимар (местни камъни), изделия от дърво, пури (тук се намира седалището на фирмата “Давидоф”), ром, кафе, керамика, сувенири от индианците Таинос, креолски кукли. Горещо се препоръчват също така касети и дискове с “меренге” и “салса”. При покупка е желателен пазарлъка.