Азия

БАЛИ - ОСТРОВЪТ НА БОГОВЕТЕ - полет от София
Продължителност: 13 дни / 10 нощувки

Транспорт: Самолет

Дати на отпътуване:
11.11.2024 г.,  25.11.2024 г.,  02.12.2024 г.,  15.01.2025 г.,  23.01.2025 г.,  05.02.2025 г.,  12.02.2025 г.,  23.02.2025 г.

цена от: 4606 лв.

Програма
Ден 1 София - Денпасар
Среща на летище София.
Полет на Turkish Airlines или Emirates за Индонезия с прикачване в Истанбул или Дубай.
Ден 2 Истанбул/Дубай - Денпасар - Убуд
Пристигане на летище Нгура Рай в столицата на Бали - гр. Денпасар.
Среща с представителя на място.
Трансфер до хотел в централната част на острова в района на Убуд.
Нощувка.
Ден 3 Обиколка на Убуд - полудневна
Закуска.
Обиколка на Убуд - един от най-важните градове в Бали и главният артистичен, духовен и културен център в цяла Индонезия. Ще посетим храма Гоа Гаджа - пещерата на слона, където след разкопки е открита статуя на Ганеша, за която се смята, че случва чудеса и сбъдва молитви. Под храмовия комплекс се събират реките Панкунг и Петану, което според балийските вярвания прави мястото магично. Поверията гласят, че водата извираща от шестте статуи подмладява.
Следва посещение на прочутата Гора на маймуните - сенчеста, зелена гора, най-популярната спирка за туристи в Убуд, с повече от 600 игриви маймуни - макаци, приели свещената гора за дом, разхождайки се свободно около дърветата и храмовия комплекс.
Последната ни спирка ще бъди при дворцовия комплекс Пури Сарен,датиращ от 1800 година и все още изпълнява ролята на Краски дворец. Впечатлява с градините си и невероятната балийска архитектура. Вечер тук се провеждат едни от най-добрите балийски вечери с традиционни танци.
Връщане в хотела.
Нощувка в Убуд.
Ден 4 Убуд - Тирта Емпури - Гунунг Кави
Закуска.
Започваме деня с посещение на вълшебният храм Тирта Емпули, наречен още "храма на свещената вода". Това е едно от ключовите светилища на о-в Бали и един от най-големите водни храмове в цяла Индонезия. Посветен е на хиндуисткия бог на водата - Вишну. Според легендата, на това място бог Индра е създал чудодеен извор, чиито води могат да излекуват тялото и духа. Затова от близо 11 века, балийците почитат това свещено място и чрез ритуално къпане в изворите вярват, че то ще им донесе духовно пречистване и изцеление. Комбинацията от водата, свещената атмосфера на мястото, природата и тълпата от хора, които изпълняват различни ритуали, изпълват мястото с почит, смирение и вътрешна хармония. Ритуалът по пречистването започва от ляво и завършва с най-десните чучури (без последните два, защото са предназначени за мъртвите) украсени със свастики, които символизират божественост, духовност и благополучие.
Следва посещение на храма Гунунг Кави, който е един от най-интересните археологически обекти в Бали. Датира от 11-ти век и включва 10 храма (наречени candi), в 7-метрови ниши, издълбани в скалите. Намира се сред живописна джунгла от двете страни на река Пакерисан на 25 километра на север от Убуд. Оставаш безмълвен от гледката и слушаш само звуците на природата.
Ще посетим и местна балийска къща където ще се започнаем с с изкуството на традиционния лонтар - балийския ръкопис с палмови листа.
Връщане в хотеа.
Нощувка в Убуд.
Ден 5 Убуд - храма Таман Аюн в Менгви- храма Улун Дану-Ловина
Закуска.
Отпътуване за планината Бедугул.
По път посещение на храма Таман Аюн в Менгви - един от най-важните и значими храмове в Индонезия, известен като "красивата градина" или „храма, който сбъдва желания”, кралски семеен храм на династията Менгви, построен от краля на Менгви около 1632 - 1634 г. Името му идва от думите „таман” - градина, и „аюн” - красива. Твърди се, че това било мястото, където правил своите йога упражнения не кой да е, а самия Дан Хианг Нирартха - монахът, който разпространил хиндуизма в Бали. Таман Аюн е съвършен в своята геометрия, напълно правоъгълен и заобиколен от вода, а най-красивата и забележителна част на храма са кулите Меру. Те са една от най-красивите и забележителни емблеми на остров Бали. Лесно се запомнят с това, че имат по няколко покрива един над друг, което ги различава от класическите пагоди и представляват малка молитвена стая, която има покрив на няколко етажа, изработен от лико и листа от местна палма.
Продължаваме пътя си покрай живописните оризови тераси на Джатилувих.Ще направим и спирка за дегустация на екзотични плодове преди да достигнем спокойния храм Улун Дану, разположен край живописното езеро Бeратан-второто по големина в Бали.Храмът е построен през 1663 г. и е посветен на богинята на реките и езерата Деви Дану.
Пристигане и настаняване в хотел в Ловина - най-големият курорт на северния бряг на Бали, известен с черния вулканичен пясък.
Нощувка.
Ден 6 Ловина - наблюдение на делфини
Ранно събуждане за т. нар. Делфин Тур, който е идеалният начин да разгледаме уникалното северно крайбрежие на Бали.
Обиколката започва рано сутринта, когато водите на Индийския океан са неподвижни и спокойни. Ще се качим на борда на традиционна балийска лодка и ще се носим по кристално чистите води, докато съцерцаваме групи делфини, които се събират се на ята и правят своите акробатични „стъпки“.
Връщане в хотела за закуска.
Следва релаксираща почивка в комплекса.
Нощувка в Ловина.
Ден 7 Ловина - Кинтамани-"храма на майката" Бесаки-Кандидаса
Закуска.
Отпътуване за източната част на Бали през селището Кинтамани, от което се открива прекрасна гледка към връха на вулкана и езерото Батур.
Посещение на "Храма на майката" Бесаки - най-важния храм за всички балийци и задължителна спирка за всеки турист.Намира се в самото сърце на острова, по склоновете на активния вулкан Агунг /3031 м.н.в/.Комплексът Пура Бесаки се състои от 22 храма, 200 постройки и множество стъпала към върха.
Настаняване в района на източната част на острова и океана - Кандидаса.
Нощувка.
Ден 8 Кандидаса - целодневен тур Източен Бали - "Портата към Рая", храмът Тиртаганга, Тенганан - Кандидаса
Закуска.
Отпътуване към Пура Лемпуянг, храм в планините на Източно Бали, откъдето при добро време се открива величествена гледка към вулкана Агунг и джунглите наоколо.
Посещение на храма Пура Лахур Лeмпуянг (Pura Luhur Lempuyang Temple) - обект на огромен туристически интерес, заради т. нар. Порта към Рая. Представлява две триъгълни каменни порти с голям отвор между тях.
Ще продължим с пленяващият воден дворец Тиртатанга, една от последните резиденции на владетелите на Бали, построен през 1948 г., чието име означава "свята вода от река Ганг".
В селището Тенганан ще научим повече за местното население Бали Ага, известно със запазените си древни обичаи и традиции. До 1970 г. тези хора са били познати единствено на антрополозите и на съседите си по местообитание. Затворени за околния свят, те са запазили културата, традициите и вярванията на древното балинезийско общество.Къщите им са симетрично построени в прави редици от двете страни, точно по средата са поставени общите постройки - трапезарии, храмове, кухни, места за общуване и т.н. Обикновено човешките селища се развиват по естествен път - къщичка тук, дворче там, пътека до съседа на задната улица и т.н. Тенганан е изпънат по конец. Така си представям, че би изглеждал затвор на открито - еднакви врати, еднакви незамазани стени, еднакви зидове, еднакви покриви.
Връщане в хотела в Кандидаса.
Нощувка.
Ден 9 Кадидаса-водопада Тукад Чепунг-Кута
Закуска.
Отпътуваме за най-популярният курорт на Бали - Кута.
Ще направим спирка за разглеждане на водопада Tukad Cepung, известен със своята живописна обстановка и спокойна атмосфера и храма Дурга Кутри, важен културен и религиозен обект в Бали.
Пристигане в Кута за настаняване в хотела.
Възможност за разходка из оживените улици на курорта.
Нощувка.
Ден 10 Кута
Закуска.
Свободен ден за плаж и развлечения.
Нощувка в Кута.
Ден 11 Кута
Закуска.
Свободен ден за плаж и развлечения.
Нощувка в Кута.
Ден 12 Кута - трансфер до летище Нгура Рай
Закуска.
Късно напускане на хотела.
Трансфер до летище Нгура Рай, Денпасар.
Ден 13 полет Денпасар - София
Полет за София с прикачване Истанбул/Дубай.
Пристигане на летище София.

Полетно разписание за дати на тръгване 03.12.2024, 16.01.2025 и 06.02.2025 (подлежи на препотвърждение):
Превозвач: Emirates Airlines
София - Дубай - Денпасар 14,25 - 16,30 /+1 ден/
Денпасар - Дубай - София 00,05 - 13,25
  • Полетът е с прекачване в Дубай

Полетно разписание за дати на тръгване 11.11.2024, 25.11.2024, 23.01.2025, 12.02.2025 и 23.02.2025 (подлежи на препотвърждение):
Превозвач: Turkish Airlines
София - Истанбул - Денпасар 21,35 - 19,15 /+1 ден/
Денпасар - Истанбул - София 21,25 - 09,05 /+1 ден/
  • Полетът е с прекачване в Истанбул
Трансфер летище - хотел - летище:
Продължителност: около 90 мин в посока с 3/4* автобус.