Екскурзии в Замбия

Замбия и Зимбабве с водопада Виктория, Ботсвана
Маршрут: Лусака – Долно Замбези - Целодневен сафари круиз по Долно Замбези - Мазабука - Чома - Ливингстън - Водопада Виктория - село Мукуни - Круиз по залез по река Замбези - Екскурзия до Ботсвана с национален парк Чобе - Водопадът Виктория от страна на Замбия - Лусака – Сафари в Lilya game reserve

Продължителност: 9 дни / 7 нощувки

Транспорт: Самолет

Дати на отпътуване:
13.10.2024 г.

цена от: 8989 лв.

Намери цена и резервирай
Дата на отпътуване
Брой нощувки
Туристи
Програма
1-ви ден (28.04.2024): София – Истанбул – Лусака (Замбия)
Среща на летище София (Терминал 2) в 07:25ч. за полет в 09:25ч. до Лусака, Замбия през Истанбул с Турски авиолинии. Кацане в Истанбул в 10:55ч. Полет за Лусака в 15:10ч.

2-ри ден (29.04.2024): Лусака – Долно Замбези
Пристигане на международното летище в Лусака в 01:15ч. Посрещане от представител на местния туроператор, който ще ви заведе до вашия климатизиран автобус за трансфер до хотела в Лусака. По пътя към хотела вашият гид ще ви даде кратка история на Замбия. Настаняване в хотел Stayeasy. Нощувка. Късна закуска. Заминаване за Долно Замбези, разположено на границата със Замбия. По пътя разглеждане на красиви скални образования и пейзажи, населението на Замбия. Обяд. Круиз по залез слънце по Долно Замбези. Регионът Долно Замбези е най-известен също като дом на Националния парк „Долно Замбези“, който включва девствени красиви райони с дива природа. Той е известен с разнообразието си на животни - хипопотами, биволи, крокодили, орли-риболовци и слонове, които могат да бъдат забелязани, наред с други видове. По-надолу по реката в рамките на националния парк Долен Замбези редовно се наблюдават лъв и хиена. Леопард и диво куче не са рядкост. Пейзажът се характеризира с неравни, непокътнати пущинаци от обширни заливни низини, разпръснати, заедно с местни гори. Настаняване в Kiambi Safari Lodge. Вечеря. Нощувка в Долно Замбези.

3-ти ден (30.04.2024): Целодневен сафари круиз по Долно Замбези
Закуска в Kiambi Safari Lodge. Целодневен сафари круиз (Game Cruise) с обяд. Вечеря. Нощувка в Долно Замбези.

4-ти ден (01.05.2024): Долно Замбези - Мазабука - Чома - Ливингстън
Закуска в Kiambi Safari Lodge. Трансфер от Долно Замбези до Ливингстън. По пътя ще минем през град, наречен Мазабука, където се отглежда прочутата Замбийска захар. Посещение на захарното имение Накабала и плантацията за кафе Munali. Отпътуване. Спирка за обяд в района на град Choma. Пристигане в град Ливингстън. Настаняване в хотел Avani, който се отличава с красив интериор и старателно поддържани градини, в които можете да видите зебри, антилопи, дори жирафи. Разположен е в близост до входа на водопада Виктория, едно от седемте природни чудеса на света. Вечеря. Нощувка в Ливингстън.

5-ти ден (02.05.2024): Целодневна обиколка: Водопада Виктория - село Мукуни - Круиз по залез по река Замбези
Закуска в хотел Avani. В 09:00ч. местният екскурзовод ще се срещне с Вас във фоайето на хотела за туристическа програма до водопада Виктория от страната на Зимбабве. Със своята широчина от 1 708 м. и височина 108 м., това е най-големият водопад на Земята (за сравнение Ниагарския водопад е двойно по-нисък и по-тесен). От десетки километри се вижда облак мъгла над водопада от падащите всяка минута над 500 милиона литра вода. Ето защо местните го нарекли Mosi oa Tunya (гърмящ дим). Водопадът Виктория и площта около него са включени в 2 национални парка - Mosi oa Tunya в Зимбабве и Victoria Falls в Замбия. Ще минете през моста “Victoria Falls”, който съществува повече от 115 години. Този мост има историческа стойност, защото съединява двете страни (Замбия и Зимбабве) - има 3 основни функции, които позволяват преминаването на пешеходци, железопътна линия и превозни средства. Това е най-популярният мост, където гостите имат възможност да направят бънджи скокове от 111 метра височина.
Обиколката на водопада ще продължи с екскурзовод от страна на Зимбабве. Водопада Виктория се споделя между двете държави, като от страната на Замбия площа е 1200 метра, а от страна на Зимбабве е около 500 метра. Посещението на зимбабвийската страна допълва пълната гледка на водопада Виктория. Освен това клиентите имат възможност да направят полет с хеликоптер над водопада и да го видят от върха, срещу допълнителна такса.
Свободно време за обяд в THE LOOK-OUT CAFÉ (не са включени напитки) – предлага красива гледка към дълбокото ждрело на водопада. Клиентите също имат възможност да извършват забавления като Flying fox activity, Swing activity и други подобни.
След това обиколката продължава с посещение на традиционното селище Мукуни с екскурзовод от страна на Замбия. Мукуни е основано през 13 век с името Гунду, а по-късно е кръстено на владетеля (Мукуни), който идва от Конго. Мукуни е дом на хората от племето Лея. Тази обиколка предоставя възможност да видите как живеят местните хора в едно автентично африканско селище. Ще разгледате как се строят и декорират колибите, ще се срещнете с местните жители и ще виждите как се трудят, създавайки любопитни неща. По време на обиколката ще се запознаете с техния поминък, култура и ще видите двореца на вожда Мукуни. Можете също така, след предварителна уговорка, да опитате традиционната храна и бира.
След обиколката на следището ще продължите с круиз по залез слънце (с тръгване около 16:00ч., включен в цената) по река Замбези на кораба LADY LIVINGSTONE, който е разкошно декориран с всякаква мисъл за личния комфорт на гостите. Пълният бар както на горната, така и на долната палуба сервира селекция от коктейли и студени напитки, докато бордовата кухня ще осигури прясно приготвени топли и студени закуски и ястия (включени в цената на круиза).
Круизът по залез слънце по Замбези се провежда по протежение на речната граница на националния парк Mosi oa Tunya с общо време около 2 часа. Красотата на пищните храсталаци на обширната река Замбези е едно спокойно изживяване. Не само можете да се насладите на забележителностите, но със сигурност ще видите редовните обитатели и посетители на реката като хипопотами, крокодили, антилопи, биволи, жирафи, слонове и други. Залезът е времето, когато много животни се събират за последния си водопой за деня.
Завръщане в хотел Авани. Вечеря. Нощувка в Ливингстън.

6-ти ден (03.05.2024): Екскурзия до Ботсвана с национален парк Чобе – едно от най-добрите сафарита в Африка
Ранна закуска в хотел Avani. Отпътуване за Националния парк Чобе в Ботсвана. Преминаване на границата от Замбия към Ботсвана след митническа и имиграционна проверка (безвизов режим за български граждани).
Обиколката на Националния парк Чобе започва с Game Drive сафари. Ще се доближите до флората и фауната със специално адаптирани открити превозни средства 4x4. Ще срещнете с лъвове, антилопи кана, черни и конски антилопи. Леопардите са неуловими, но често засичани в района - може да имате късмет! Обиколките обикновено са по крайбрежието, където дивечът се събира, за да утоли жаждата си. Лъвовете често чакат там или просто дремят на сянка. Ще се освежите с безалкохолна напитка, докато се наслаждавате на едно от най-добрите сафарита в Африка.
Почивка за обяд в Chobe Marina Lodge (напитките се заплащат допълнително).
След почивката и обяда следва речно сафари по река Чобе. Чобе е известен с десетки големи тревопасни животни, които се спускат към реката, за да утолят жаждата си - най-често срещани са бивол и слон. По бреговете до островите Puku и Lechwe бозайниците голям куду, антилопа импала и воден козел са често срещани. На лодката е включена безалкохолна напитка за освежаване.
След приключване на обиколката групата се завръща в хотела в Ливингстън късно следобед.
Вечеря в ресторант: ще бъдете част от южноафриканската култура на традиционната вечеря Бома. Вечерта включва и традиционно музикално забавление със замбийски песни и танци. Насладете се на храната и развлеченията с хора от цял свят, опитвайки обичайни африкански дивечови и постни специалитети.
Нощувка в Ливингстън.

7-ми ден (04.05.2024): Водопадът Виктория от страна на Замбия – Ливингстън – Лусака
Закуска в хотел Avani. В 09:00ч. местният екскурзовод ще се срещне с Вас във фоайето на хотела за туристическа програма до водопада Виктория от страната на Замбия. Водопадът Виктория е една от най-зрелищните природни забележителности в света и тази вдъхновяваща обиколка е под формата на разходка в тропическите гори с опитен местен екскурзовод. След обиколката на водопадите от замбийска страна, можете да посетите пазара Curio до входа на обекта. Завръщане в хотела и подготовка за късно напускане в 14:00 часа. ОБЯД край басейна в хотела.
След освежаващия обяд, около 15:00 часа започва тур на град Ливингстън, туристическата столица на Замбия и домът на водопада Виктория. Обиколката започва с посещение на най-стария и най-големия музей в Замбия, наречен Ливингстън. Създаден е през 1934г. Това е мултидисциплинарен музей с колекции и изложби по археология, история на етнографията и различни клонове на естествената история, антрополгия и ботаника. Той притежава огромна археологическа колекция, включително находките с черепа на „Родезийския човек“ открит от Артър Смит Удуърд през 1921г. в оловната мина Broken Hill в района Mutwe Wa Nsofu в Северна Родезия (сега Кабве, Замбия). Там е основната колекция за биоразнообразието на Замбия и богата етнографска сбирка, която датира от началото на 20-ти век. Огромната колекция от сувенири на изследователя Дейвид Ливингстън също има своето място там, както и една от най-старите библиотеки в страната.
След обиколката на музея, трансфер до летище Ливингстън за вътрешен полет от летище Ливингстън до летище Лусака. Пристигане. Трансфер от летище Лусака до хотел Stayeasy. Вечеря. Нощувка в Лусака.

8-ми ден (05.05.2024): Лусака – Сафари в Lilya game reserve – Летище Лусака
Закуска в хотел Stayeasy. Среща на рецепцията за туристическа обиколка на град Лусака. Обяд в Lilya Lodge. Сафари в Lilya game reserve. Вечеря в Lilya Lodge. Завръщане в хотела. Трансфер към летището в Лусака около 23:00ч. Чекиране за полета до София през Истанбул.

9-ти ден (06.05.2024): Лусака – София
Полет за Истанбул в 02:15ч. Кацане в Истанбул в 14:35 ч. Полет от Истанбул за София в 19:00ч. Кацане на летище София в 20:20ч.

-Цена
Дата База Възрастен в двойна стая Единична стая
13.10.2024 г. BB 8989 лв. 10165 лв.

Цената включва:
 • Полет София – Истанбул – Лусака – Истанбул - София с включени летищни такси и чекиран багаж;
 • Вътрешен полет: Ливингстън - Лусака с включени летищни такси и чекиран багаж;
 • Настаняване за 7 нощувки: 2 в Лусака, 2 в Долно Замбези и 3 в Ливингстън;
 • Изхранванена база пълен пансион (закуска, обяд и вечеря);
 • Всички трансфери;
 • Комфортен, климатизиран автобус;
 • Всички входни такси на туристическите обекти включени в програмата;
 • Професионални местни водачи на английски език (осигурен превод на български език);
 • Специализирани водачи при посещенията на националните паркове в Замбия,
Боствана и Зимбабве;
 • Медицинска застраховка асистънс ЗАД Евроинс с покритие 15 000 евро.

Цената не включва:
 • Виза за Зимбабве. Визата се получава на границата и е на стойност по 30$ на човек (не се изискват визи за български граждани за краткосрочно посещение в Замбия и Ботсвана);
 • Допълнителни екскурзии и разходи от личен характер;
 • Напитки по време на храненията, обяд и вечеря, включени в програмата;
 • Такса обслужване за местните екскурзоводи и шофьори;
 • Застраховка "Отмяна на пътуване";

Забележка:
 • Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 13 човека;
 • Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи – 20 дни преди реализирането на екскурзията;
 • При по-малка група (8-12 души) екскурзията може да се проведе срещу допълнително доплащане от 400лв.

Начин на плащане:
 • Записването се извършва срещу внесен депозит от 3 000 лева;
 • До 45 дни преди отпътуване: 100% на пълната цена на организираното пътуване в лева;

Необходими документи:
 • Международен паспорт, валиден 6 месеца след датата на връщане.
 • За деца до 18г., пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от единия или двамата родители!
 • Пътуването е без медицински изисквания за задължителни имунизации. Полезно е да се носят средства за защита от комари.

Такси при прекратяване на договора от страна на пътуващия:
Записаните туристи могат да прекратят договора при заплащане на следните такси за прекратяване:
 • До 90 дни преди отпътуване – без неустойка;
 • От 89 до 60 дни преди датата на отпътуване - такса в размер на 100 лв. на турист (ако това не противоречи на анулационните условия на авиопревозвача при закупени самолетни билети и анулационните срокове за хотелско настаняване);
 • Прекратяване от 59 до 45 дни преди датата на отпътуване – таксата за прекратяване е в размер на 50% от цената на организираното пътуване в лева;
 • Прекратяване от 44 до 20 дни преди датата на отпътуване таксата за прекратяване е в размер на 80% от цената на организираното пътуване в лева;
 • При прекратяване от 19 дни до датата на отпътуване таксата за прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева.

Допълнителна информация:
 • Местната валута в Замбия е Замбийска квача: 100 квача са около 6,90 лева към дата 04.01.2024г. Може да се обменя валута в хотелите, банките и обменните бюра. На много места не отказват плащане в долари.
 • Местната валута в Зимбаве е Щатски долар или Зимбабвийски долар: Навсякъде може да се плаща в щатски долари.
 • Местната валута в Боствана е Ботсванска пула: 100 пули са около 13,50 лева към дата 04.01.2024г. Може да се обменя валута в хотелите, банките и обменните бюра. На много места не отказват плащане в долари.
 • В хотелите и на определени места може да платите с карти MasterСard и Visa. Все пак питайте предварително.
 • Часовата зона е +0. България, Замбия, Зимбабве и Боствана са в една часова зона. Разлика от един час може да има само от режима „лятно часово време“.
 • При промяна цените на входните такси за обектите и ресторантите, същата ще бъде променена и прекалкулирана.
 • При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства е възможно програмата да претърпи промяна!
 • Полетните часове подлежат на препотвърждение от авиокомпанията!
 • Пътуването НЕ е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.
 • Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите и часовете им на провеждане по време на програмата.
 • Туроператорът има възможност, по искане на Потребителя да му предложи сключване на застраховка "Отмяна на пътуване". Туроператорът препоръчва тази застраховка. Застраховката се сключва в деня на извършено първо плащане на направената резервация за организирано пътуване.
 • Застраховките Помощ при пътуване в чужбина и Отмяна на пътуване се сключват със ЗД „Евроинс АД".
 • Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите и часовете им на провеждане по време на програмата.
 • Туроператорът има сключена задължителна застраховка “Отговорност на туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №: 03700100004859/20.12.2023 на "ЗД ЕВРОИНС", гр. София, бул. "Христофор Колумб" 43


Хотел по програмата
Хотел в Лусака