Екскурзии със самолет до Турция

Горна Месопотамия и Югоизточна Турция
Маршрут: София – Истанбул – Карс – Догубаязит – Ван – Мардин - Шанлъурфа – Газиантеп - Истанбул – София

Продължителност: 8 дни / 7 нощувки

Транспорт: Самолет

Дати на отпътуване:
28.09.2024 г.,  26.04.2025 г.

цена от: 2800 лв.

Намери цена и резервирай
Дата на отпътуване
Брой нощувки
Туристи
Програма
1-ви ден София – Истанбул – Карс
Среща на летище София за полет до Карс с прикачване в Истанбул. Пристигане на летището в Карс в 14:40ч. Посрещане от представител на фирмата партньор. Посещение на крепостта, историческата джамия Фетие, улиците и сгради в руски архитектурен стил. Разходка и разглеждане на историческите обекти в стария град.
Настаняване. Вечеря. Нощувка в Карс.

2-ри ден Карс – руините на Ани - Догубеязит
Закуска. Посещение на руините на древният и величествен някога град Ани.
Отпътуване към Догубеязит и посещение на двореца Ишак паша. Дворецът е строен през 17в. и не е в типичен османски стил, а по-скоро представлява смесица от анадолска, иранска и северно месопотамска архитектурна традиция. Вечеря. Нощувка в Догубеязит.

3-ти ден Догубеязит - Ван
Закуска. Отпътуване към Ван.
Посещение на о. Акдамар в езерото Ван. Има легенда, свързана с името на острова. Благородник се влюбил в красиво момиче на име Тамар и посещавал острова всяка вечер, за да я види. Докато преминавал езерото през една бурна нощ, лодката му се преобръща, апоследните думи, които казва преди да се удави били „Ах Тамар“. Тамар, очаквала пристигането на любимия си, умира скоро след като разбрала за смъртта му. От тогава островът е наричан "Ach Tamar" (Aght'amar). Посещение на крепостта Тушпа във Ван, музеят на котките, магазин за бижута от сребро и злато, образци на древната цивилизация Урарту.
Вечеря. Нощувка във Ван.

4-ти ден Ван – манастир Мор Габриел - Мардин
Закуска. Посещение на манастира Мор Габриел.
Отпътуване за Мардин. Вечеря в хотела. Нощувка в Мардин.

5-ти ден Мардин – Дара
Закуска.
Ще направим кратка пешеходна разходка по старинните каменни улици. В Мардин има няколко църкви, които при възможност ще посетим, заедно с медресето Касъмие. Ще посетим християнския манастир Дейрулзафаран, по-известен с името Шафрановият манастир, заради цвета на камъните, от които е изграден. Изграден е през 493г. и от 1160 до 1932г. е седалище на патриарха на Сирийската православна църква. Мардин често е смятан за музей на открито поради историческата си архитектура
Следва свободно време, през което може да опитаме локум с нар, местния специалитет - сини захаросани бадеми, черен чай или кафе. По желание може да посетите и музея в града.
Посещение на Останките от античния град Дара на 34 километра югоизточно от Мардин. В миналото градът е бил важно място в Горна Месопотамия. Името си носи от персийският цар Дарий. Митичния град Дара е едно от най-изумителните творения в Югоизточна Турция. Според източниците в своя разцвет града е наброявал към 100 хиляди жители, но е просъществувал едва 200 години. През VII век го превземат арабите и той губи значението си, а жителите му постепенно го напускат.
Вечеря в хотела. Нощувка в Мардин.

6-ти ден Мардин – Харан – Гьобекли тепе - Шанлъурфа
Закуска. Отпътуване за Шанлъурфа.
Шанлъурфа, известен като родното място на пророка Авраам /Ибрахим/. Една от забележителностите тук е езерото с рибите. Според легендата цар Нимрод заповядал да изгорят Авраам на клада, но Бог превърнал кладата в езеро, а въглените в риби и спасил Авраам. Вярващите отдават почит към пророка като хранят рибите. Има поверие, според което ако уловиш от тези риби ще ослепееш.
Посещение на Харан - според Библията от Харан пророкът Авраам е тръгнал за Ханаан. До Харан се намирало светилището на лунния бог Син.
Гьобекли тепе, най-древният мегалитен археологически обект в света. Възрастта му е поне 12 000 години. Според някои археолози Гьобекли тепе е най-древното светилище, изследвано някога. През 2018 г. Гьобекли тепе е включен в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство.
Вечеря. Нощувка във Шанлъурфа.

7-ми ден Шанлъурфа – планината Немрут - Газиантеп
Закуска.
Посещение на планината Немрут със скуптурите на боговете. Немрут е висока 2134 метра и е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. На връха е издигната надгробна могила, датираща от I в.пр.н.е., заобиколена от деветметрови каменни фигури на богове, лъвове и орли. Построена е от царят на Комагена Антиох I Теос, който управлява между 69 и 36 г. пр.н.е. Разглеждане на мостът Джендере, известен също и като Моста на Септимий Север. Предполага се, че е построен от легионите на римска армия, за да могат да започнат война с Партия. Обектът е включен в списъка на ЮНЕСКО.
Разходка с корабче по язовира в полу-потопеното в река Ефрат градче Халфети.
Разглеждане отвън на историческата крепост Румкале.
Отпътуване за Газиантеп. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка в Газиантеп.

8-ми ден Газиантеп – Истанбул - София
Закуска.
Град Газиантеп е един от богатите на исторически и природни забележителности градове в Турция. От древността до днес той винаги е бил важен културен център.
Град на мозайките и шамфъстъка. Музеят с мозайките в Газиантеп е сам по себе си достатъчна причина да посетите този турски град. Зеугма е един от най-големите и най-впечатляващи музеи на мозайките в света. Ще посетим и традиционната занаятчийска чаршия.
Може да се каже, че Газиантеп е столицата на шамфъстъка в Турция. Тук се произвежда в най-големи количества, а в повече от 100-те сладкарници в града ще можете да дегустирате до припадък баклави и всевъзможни други вкусотии с шамфъстък.
Трансфер до летището Газиантеп за полет до София през Истанбул в 15:10ч. Кацане в София в 20:20ч.

-Стандартна цена
Дата База Възрастен в двойна стая Единична стая
27.04.2024 г. HB 2940 лв. 3625 лв.
28.09.2024 г. HB 2940 лв. 3625 лв.
26.04.2025 г. HB 2940 лв. 3625 лв.

Цената включва:
 • Самолетен билет София – Истанбул – Карс и Газиантеп – Истанбул – София с Turkish Airlines с багаж до 23кг.;
 • Летищни такси;
 • Трансфери летище - хотел – летище;
 • Транспорт в Турция с лицензиран комфортен туристически автобус;
 • 7 нощувки с включени закуски и вечери в хотели 3*** и 4****;
 • Туристически беседи във всички обекти включени в програмата с включени входни такси;
 • Лицензиран местен екскурзовод на български език;
 • Водач – екскурзовод от агенцията от България;
 • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с покритие 10 000 евро;

Цената не включва:
 • Изхранване не упоменато в програмата;
 • Разходи от личен характер;
 • Такса обслужване за местните екскурзоводи и шофьори – 15 евро на човек за целия престой;
 • Застраховка „Отмяна на пътуване“ с включено COVID-19 покритие;
 • Горивни такси;

Забележка:
 • Необходимият брой туристи за осъществяване на екскурзията е 15 човека.
 • Срок за уведомяване за ненабран брой туристи: 20 дни преди датата на отпътуване

Условия за записване и начин на плащане:
 • Записването се извършва срещу внесено предплащане в размер на 800лв. от цената на организираното пътуване в лева;
 • До 45 дни преди отпътуване: 100% на пълната цена на организираното пътуване в лева;

Необходими документи:
 • Международен паспорт, валиден 6 месеца след датата на връщане.

Такси при прекратяване на договора от страна на пътуващия:
Записаните туристи могат да прекратят договора при заплащане на следните такси за прекратяване:
 • До 90 дни преди отпътуване – без неустойка;
 • От 89 до 60 дни преди датата на отпътуване - такса в размер на 100 лв. на турист (ако това не противоречи на анулационните условия на авиопревозвача при закупени самолетни билети и анулационните срокове за хотелско настаняване);
 • Прекратяване от 59 до 45 дни преди датата на отпътуване – таксата за прекратяване е в размер на 50% от цената на организираното пътуване в лева;
 • Прекратяване от 44 до 20 дни преди датата на отпътуване таксата за прекратяване е в размер на 80% от цената на организираното пътуване в лева;
 • При прекратяване от 19 дни до датата на отпътуване таксата за прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева.

Допълнителна информация:
 • При промяна цените на входните такси за обектите и ресторантите, същата ще бъде променена и прекалкулирана.
 • При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства е възможно програмата да претърпи промяна!
 • Полетните часове подлежат на препотвърждение от авиокомпанията!
 • Пътуването НЕ е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.
 • Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите и часовете им на провеждане по време на програмата.
 • Туроператорът има възможност, по искане на Потребителя да му предложи сключване на застраховка "Отмяна на пътуване". Застраховката се сключва в деня на извършено първо плащане на направената резервация за организирано пътуване.
 • Застраховките „Помощ при пътуване в чужбина“ и „Отмяна на пътуване“ се сключват със ЗД „Евроинс АД”.
 • Туроператорът има сключена задължителна застраховка “Отговорност на туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №: 03700100004859/20.12.2023 на "ЗД ЕВРОИНС", гр.София, бул. "Христофор Колумб" 43


Хотел по програмата
Хотел в Карс