Гео информация

Ливан
 Оферти в Ливан
Обща информация
Държавно устройство: парламентарна демократична република
Официален език: арабски
Часово време: UTC+2
Парична единица: ливанска лира
Столица: Бейрут
Територия: 10 452 km²
Население: 6 362 890

Полезна информация
Полезна информация:
Валута:
Ливанската лира е официалната парична единица на Ливан. Символът за валутата е LL (ل.ل), а международното съкращение е LBP. Банкноти: 1000, 5000, 10 000, 20 000, 50 000 и 100 000 лири. Монети: 250 и 500 пиастъра. 1 $ ≈ 1500 ливански лири.
Места за обмяна на валута са бюрата на летището, местните банки, както и обменните бюра, които ще откриете по повечето пешеходни улици. Не обменяйте пари на улицата от случайни минувачи. Тегленето на пари от банкомат също е възможно, но трябва да сте сигурни, че вашата карта важи в Ливан. Ресторантите, хотелите и магазините често дават цените си и в щатски долари.
Климат:
Климатът е субтропичен, средиземноморски с топло сухо лято и влажна зима. Времето в Ливан през fктомври е предимно слънчево с температури около 25 – 28 ˚ С, в края на февруари времето е слънчево и с температури 16-20 ˚ С.
Облекло:
Ливан е страна на смесени религии. Ще откриете, че на много места в Бейрут живеят хора, които са облечени консервативно, както и такива, които се обличат точно като западняци. В Ливан може да се обличате, както желаете, няма мъжки или женски дрехи. Въпреки това, някои квартали в Ливан са по-консервативни от други, затова бъдете наясно с вида на района, в който отивате. Като общо правило, в консервативните области е най-добре да покриете краката и раменете си (мъже и жени). В други части, като например християнските райони, няма код за облекло. Въпреки това, ходенето с по-разголени дрехи / при дамите/ и шорти ще привлече много нежелано внимание от мъже, които не са свикнали да виждат жени, облечени по този начин на улицата. Не е необходимо да носите хиджаб (забрадка), освен ако влизате в джамия. Освен това жените ще трябва да покрият ръцете, краката и гърдите си. Очаква се мъжете да се обличат скромно в джамия. Това означава да носите панталони и риза. Препоръчително е да носите дрехи от естествени материи и удобни обувки, както и да ползвате слънцезащита.
Часова зона:
Ливан е в една часова зона с България.
Местна храна: Ливанската кухня е много вкусна и включва изобилие от цели зърна, плодове, зеленчуци, нишестета, прясна риба и морски дарове. Птиците се консумират по-често от червеното месо. Червеното месо е типично за крайбрежието, докато в планините е типично козе месо. Също така е типично използването на обилни количества чесън и зехтин, подправянето с лимонов сок. Зехтин, билки, чесън, нахут и лимон са типични вкусове, открити в ливанската диета.
Препоръчваме Ви да пиете само бутилирана вода и да не консумирате храна от улицата.
Митнически изисквания: Всеки пътуващ може да внася и изнася за лични цели до 2 литра концентрат. Няма ограничения за тютюневи изделия. Не се изисква деклариране на валута при влизане и излизане от страната.